Het radiozeilen is een behendigheidssport die over de gehele wereld in verschillende wedstrijdklassen beoefend wordt. Vooral in Engeland, Duitsland en Frankrijk is deze sport populair. In Nederland worden wedstrijden georganiseerd in onder andere de Marblehead of M–klasse, en met ingang van 2007 ook de IOM klasse. De boten kunnen met een twee kanaals zender bestuurd worden (roer en gecombineerde fok- grootzeil). Er zijn tegenwoordig voldoende zendfrequenties beschikbaar om ook met veel boten tegelijk te kunnen zeilen.

 

Het wedstrijdreglement is, op enkele praktische aanpassingen na, gelijk aan het officiële wedstrijdreglement, geldig voor de bemande zeilboten. Alle regels staan vermeld in “The Racing Rules of Sailing for 2009-2012” van de ISAF (International Sailing Federation) en wordt in Nederlandse vertaling uitgegeven door het Watersportverbond. Deze vertaling is te bestellen via diens webshop. Klik hier voor de belangrijkste wedstrijdregels.

Vanwege het kleine formaat van de boten en doordat de bemanning zich niet aan boord bevindt, zijn er een aantal uitzonderingen / aanvullingen op de ISAF regels. Deze zijn opgenomen in appendix E van de ISAF regels. Voor radiozeilen kent de ISAF een aparte divisie, de IRSA (International Radio Sailing Association). Elke radiozeilende natie heeft een Division Member die de verschillende radiozeil klassen en de daarbij wedstrijdzeilende radiozeilers vertegenwoordigt bij de ISAF-IRSA. De RZN is als organisatie voor radiozeilen in Nederland de Nederlandse Division Member van ISAF-IRSA.

 

 

 

Meer weten over de geschiedenis van het wedstrijdzeilen met modeljachten? Klik hier!