:

WK 2014. Het Magic Marine World Championship Marblehead was een groot succes. De deelnemers waren vol lof over de organisatie. Brad Gibson (GBR) prolongeerde zijn titel en is opnieuw wereldkampioen. Beste Nederlander is Joop de Jong op een vierde plaats. Zie www.rmworlds2014.com

Klik hier voor alle race uitslagen van de laatste wedstrijd(en). (Deze link staat ook onder de button Wedstrijdverslagen”)

Wil je eens meedoen in plaats van toekijken? De klasse organisatie heeft een leenboot beschikbaar! Neem hiervoor contact op met Chris Vaes.

MARBLEHEAD of M – Klasse                            Click flag for English language.

De M-Klasse wordt in Nederland vertegenwoordigd door KOM, de Klasse Organisatie Marblehead.

De boten, met een lengte van 1,27 meter, zijn speciaal ontworpen voor wedstrijden. Voor hun waterlijnlengte gaan deze boten onwaarschijnlijk hard. De Marblehead is als wedstrijdklasse erkend door het Watersportverbond. Ze zijn uitermate wendbaar en lopen zeer hoog aan de wind. De zeilen zijn, net als bij grote boten, volledig te trimmen. Bij toenemende wind worden lagere of kleinere zeilen geplaatst.

Tijdens wedstrijden worden de “Racing rules of Sailing” gehanteerd zoals uitgegeven door de ISAF. In appendix E van deze wedstrijdregels zijn een aantal aanpassingen opgenomen speciaal voor het radiozeilen.

De klasse is in 1932 ontwikkeld door Roy L. Clough van de Marblehead Model Yachtclub in Massachusetts, USA.

De boot moest goed transporteerbaar zijn (dwars op de achterbank van een amerikaanse auto), vandaar de eisen omtrent lengte (50 inch) en zeiloppervlak (maximaal 800 vierkante inches). De Amerikaanse Marblehead 50/800 klasse is in 1937 door de IMYRU (International Model Yacht Racing Union) als internationale klasse erkend.

De Marblehead is een “development class”, wat inhoudt dat alles is toegestaan m.b.t. het ontwerp tenzij het specifiek is verboden of aan beperkingen onderhevig volgens de klassevoorschriften.

 

In de klassevoorschriften wordt uiteengezet aan welke eisen een boot moet voldoen. De klassevoorschriften zijn te downloaden van de Site van de IRSA (International Radio Sailing Association)

De belangrijkste voorschriften zijn:

·         Lengte tussen 1275 en 1290 mm.

·         Maximum masthoogte 2159 mm.

·         Maximum zeiloppervlak 0,5161 m2.

·         Kielvlak kan in slechts één positie worden bevestigd.

·        Maximale diepte van de kiel 660 mm gemeten over de hele lengte van de boot vanaf het midden van de lijn waar de romp 100 mm breed is.

 

Wedstrijdzeilen met een M-klasser is ware sensatie! Het is een klasse waarin de strijd tot het uiterste wordt uitgevochten. In Nederland zijn nu ruim 200 zeilers die een M-klasse hebben, waarvan zo’n 50 actief wedstrijdzeilen over de diverse wedstrijden die worden georganiseerd. Per wedstrijd zijn zo’n 15 zeilers aanwezig en dit aantal is groeiende. Een groot deel van de zeilers komt uit de modelbouw en zeilt voor de fun, hoewel velen ook de sport hebben ontdekt in het radiozeilen. Anderen komen uit het bemande zeilen en zien het als een goede tactische training. Maar het gaat natuurlijk vooral om het plezier dat je beleeft aan deze fantastische hobby / sport! Het wedstrijdzeilen trekt steeds meer zeilers naar de waterkant. Het enige verschil met het “grote” zeilen is dat de schipper op de wal staat. De uitdaging als “beste stuurman” is dat je enige gevoel met je boot je ogen zijn. Inschatten van diepte en je boot “voelen” zijn vooral in het begin de grootste uitdaging.

De historie van het wedstrijdzeilen met RC zeilboten en de voorloper daarvan, de vaanbesturing is door Norman Hatfield beschreven in het artikel “A history of Modal Yacht Racing”. Een vertaling vindt u hier ->         

           

 

Secretaris en webmaster: Erwin van Gogh

 

Heeft u ideeën voor verbetering of aanvulling, geef dit dan door aan de webmaster.

 

 

 

Deze website is samengesteld door vrijwilligers en heeft geen winstoogmerk. Alle hier weergegeven informatie en foto’s zijn door auteursrechten beschermd. Gebruik van hier weergegeven informatie en/of foto’s, met inbegrip van adresgegevens, telefoonnummers en email adressen, voor commerciële doeleinden is strikt verboden.

 

This website is created by volunteers and is not for profit. Information and photo’s are protected by copyright law and treaties. Using information or photo’s contained here, including mail and email addresses for commercial purposes is strictly prohibited.